Beleidsdoel | 2.2 De kwaliteit van de natuur is goed/divers en veerkrachtig |
---|
De Aanpak Biodiversiteit in Stad en Dorp (hierna: BiSD) geeft uitvoering aan het voornemen uit het coalitieakkoord om op basis van structurele middelen een aanpak voor biodiversiteit in de gebouwde omgeving op te zetten. De Aanpak BiSD beschrijft de rol- en taakopvatting van de provincie Utrecht op het gebied van biodiversiteit in de gebouwde omgeving, voornamelijk binnen de “rode contouren” van de Utrechtse dorpen en steden. We geven met deze aanpak verdere invulling aan zowel (een deel van) onze formele en wettelijke taken op basis van de Wet natuurbescherming (Wnb), als aan onderwerpen en thema’s waar wij vanuit onze overkoepelende rol als midden-bestuur een toegevoegde waarde aan willen leveren met het oog op behoud van de biodiversiteit. Dit gezien vanuit de voor iedereen geldende zorgplicht voor flora en fauna in de Wnb.
Met de wijze waarop wij binnen BiSD invulling geven aan onze wettelijke taken op het gebied van biodiversiteit, zoeken wij bij het realiseren van deze doelstellingen verregaande verbinding met andere provinciale ambities. Een goed en effectief biodiversiteitsbeleid helpt ook bij het uitvoeren van de energietransitie en de woningbouwopgave, en kent gedeelde belangen met bijvoorbeeld klimaatadaptatie.
Dit resulteert in de volgende centrale ambitie voor de Aanpak BiSD: Behouden, versterken en uitbreiden van biodiversiteit in de gebouwde omgeving, zowel binnen onze wettelijke verantwoordelijkheid (flora en fauna) als ook daar buiten (natuurinclusief ontwikkelen en groen beleving), en hiermee tegelijkertijd de uitvoerbaarheid van de provinciale ambities op het gebied van o.a. energietransitie en woningbouw te vergroten (daar waar zij raken aan algemene biodiversiteitsdoelen en onze opgaven uit de Wnb).
De Aanpak BiSD kent drie thema's: soorten-managementplannen, natuurinclusief bouwen en samen voor natuur. De eerste twee thema’s geven invulling aan onze bevoegdheden binnen de Wnb en dragen bij aan “lastenverlichting” bij energietransitie en nieuwbouw. De vereisten van de Wnb zijn namelijk ook voor onze andere opgaven en ambities onverminderd van kracht. Bescherming van soorten en de biodiversiteit geldt als wettelijk uitgangspunt, met deze twee thema’s wordt een werkbare invulling gegeven aan deze wettelijke vereisten. Dit helpt gemeenten, woningcorporaties en onze inwoners bij het realiseren van de opgaven waarvoor zij staan met betrekking tot onder andere verduurzaming. Het derde thema geeft nadere invulling aan de ambitie uit de Natuurvisie 2016 om het draagvlak voor biodiversiteit te vergroten door het dichter bij onze inwoners te brengen.
Daarnaast zijn de genoemde thema’s bij uitstek geschikt om in de uitvoering samen te werken met programma’s als klimaatadaptatie en gezonde leefomgeving. We kijken hierbij naar de gedeelde belangen en gedeelde financieringen en mogelijk een gezamenlijke subsidieverordening. Binnen de thema's zal in de verkenningen met interne en externe partijen gezocht worden naar cofinanciering en vanuit het plan worden gewerkt met subsidies en opdrachten.
De Aanpak BiSD is een verbreding en intensivering van de “Utrechtse Aanpak”. Deze is sinds 2017, met de komst van de Wnb en dus het provinciaal bevoegd gezag, in uitvoering op basis van incidenteel toegekende middelen uit de Realisatiestrategie natuurvisie. De verbrede en geïntensiveerde aanpak kan slechts verder als nieuwe middelen beschikbaar komen.
De totale kosten voor de uitvoering van de Aanpak BiSD zijn 750.000 structureel per jaar, inclusief 240.000 per jaar voor extra formatie. Aangezien dit nieuw uitvoeringsbeleid is, past dit niet onder de reguliere formatie.