Beeld op hoofdlijnen

1.2 Voortgang ambities

In het coalitieakkoord 2019-2023 ‘Nieuwe energie voor Utrecht’, beschrijft het college van Gedeputeerde Staten met welke ambities en doelstellingen zij de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Nu we halverwege de coalitieperiode zijn, is gekeken hoe het staat met de uitvoering van het coalitieakkoord.

De afgelopen twee jaar is met energie gewerkt aan een gezonde, groene, duurzame en aantrekkelijke provincie voor de inwoners en de generaties na ons. Samen met onze partners zijn de ambities op het gebied van mobiliteit, duurzame energie, natuur, woningbouw en economie opgepakt. Veel doelstellingen zijn dan ook afgerond of lopen op schema.
De afgelopen jaren is er een aantal onvoorziene ontwikkelingen geweest. De stikstofuitspraak van de Raad van State en het uitbreken van de COVID-19 pandemie springen daarbij het meest in het oog. Hierdoor zijn er nieuwe uitdagingen op de provincie afgekomen. Deze ontwikkelingen hebben op sommige terreinen tot vertraging geleid. Tegelijkertijd zijn er hierdoor ook nieuwe projecten opgepakt en uitgevoerd om onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen te ondersteunen.

Terugkijkend op de eerste helft van deze Statenperiode, was het vaststellen van de Omgevingsvisie een belangrijke mijlpaal. Om de woningbouw een extra impuls te geven wordt via het Programma Regionaal Programmeren en Versnelling woningbouw samen met gemeenten gezocht naar een goede verdeling van nieuwbouwplannen in de provincie. Er wordt extra geïnvesteerd in natuurbehoud. Op het gebied van mobiliteit kijkt de provincie meer dan vroeger ook naar de mobiliteit-transitie, met aandacht voor gezondheid en kwaliteit. Dit uit zich bijvoorbeeld in de aandacht voor en investeringen in het openbaar vervoer en de fiets. Cultuureducatie wordt uitgebreid en op sociaal vlak is er aandacht voor eenzaamheid, laaggeletterdheid en een inclusieve samenleving. Om de top drie positie als meest concurrerende regio te behouden wordt vooruitgekeken naar de toekomst en wordt via de in 2020 opgerichte ROM gewerkt aan innovatie, een beroepsbevolking waar blijvend leren een vanzelfsprekendheid is, een circulaire economie en de energietransitie. Ook is er aandacht voor een toekomstbestendige landbouw. Om goed aan deze ambities te werken moet de organisatie op orde zijn. Er is de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt aan het op orde krijgen van de financiële processen, achterstanden bij de jaarrekeningen zijn ingehaald en er is een verbeterslag gemaakt in de bedrijfsprocessen.

In het coalitieakkoord is aangegeven dat de opgaven en ambities waaraan gewerkt wordt, vanuit een open en transparante houding worden opgepakt in samenwerking met onze partners en met ruimte voor initiatieven vanuit de samenleving. Deze samenwerking komt op allerlei vlakken tot stand. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van de Omgevingsvisie en het Utrechts Aanbod aan het Kabinet. Wij krijgen hier positieve reacties op terug.

De bespiegeling van GS op de realisatie van onze ambities, wetende dat we halverwege deze statenperiode zijn, hebben we naast de recent vastgestelde omgevingsvisie betrokken bij de voorstellen voor de Kadernota 2022-2025.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 16:17:16 met de export van 06/01/2021 16:12:58