Beeld op hoofdlijnen

1.3 Voorstellen 2022-2025

De provincie werkt ook de komende jaren verder aan de kansen en ambities uit het coalitieakkoord. De opgaven waar we aan werken hebben als gemeenschappelijke deler dat ze bijdragen aan een gezonde en veilige leefomgeving. In onze topregio waar veel mensen willen wonen en werken is het van belang een goede balans te zoeken in alle benodigde functies. Om te kunnen groeien én de kernkwaliteiten van Utrecht te behouden, moeten de ontwikkelingen van ons stedelijk en landelijk gebied gecontroleerd en in samenhang plaatsvinden. Daarbij vinden wij het van groot belang om te komen tot een goede, evenwichtige regionale verdeling van onze financiële middelen. De samenhang van stedelijke en landelijke gebieden heeft er immers baat bij dat investeringen niet alleen terecht komen in de steden, maar juist ook daarbuiten. Onder meer rond bereikbaarheid vraagt dat extra aandacht.

Voor 2022 wordt voornamelijk ingezet op een intensivering van de lopende projecten die bijdragen aan de gezonde en veilige leefomgeving.
Zo wordt voor een toekomstbestendige natuur en landbouw onder andere verder ingezet op het bosbeleid, biodiversiteit, faunabeheer en duurzame landbouw. Met intensivering bij regiotrajecten zoals NOVI en BO Mirt wordt ingezet op duurzame bereikbaarheid en stad en land gezond. Met de uitwerking van onder andere het project Mooie en veilige dijken en een Bodem- en waterprogramma wordt gewerkt aan de klimaatbestendigheid en waterrobuustheid van de provincie. Ook is extra capaciteit nodig om invulling te geven aan het convenant Duurzaam bouwen en voor het verder uitwerken van circulariteit. Samen met onderwijsinstellingen, werkgevers, vakbonden en andere partners willen we investeren in de arbeidsmarkt van de toekomst. De Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht brengen we in positie te ondersteunen bij onze ambitie tot intensivering en verduurzaming van bedrijventerreinen. En intensivering op het uitvoeren van de Sociale agenda zorgt samen met het Programma Versnelling woningbouw en de regeling Vitale binnensteden, dorpskernen en wijkwinkelcentra voor vitale steden en dorpen. Met het programma Recreatie en Toerisme wordt invulling gegeven aan het vrijetijdsbeleid zoals vastgelegd in de Omgevingsvisie. Nieuw Museumbeleid geeft uitvoering aan een nog niet eerder uitgewerkte ambitie uit het coalitieakkoord.

Daarnaast zijn er voorstellen die betrekking hebben op het uitvoeren van wettelijke taken en nieuwe ontwikkelingen. Hieronder vallen onder andere de implementatie van de Omgevingswet, de Gebiedsgerichte aanpak stikstof, Regierol Regionale Energie Infrastructuur, de groei in de budgetbehoefte voor het beheer van de provinciale infrastructuur, verhoogde huur voor het archeologisch depot, de uitvoering van provinciale taken door IPO en BIJ-12 en hogere lasten voor de maandelijkse pagina in huis-aan-huis-kranten.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 16:17:16 met de export van 06/01/2021 16:12:58