Beleidsdoel | 8.4 Er zijn voldoende vestigingsmogelijkheden in aantal en kwaliteit |
---|
De Metropoolregio Utrecht groeit snel. Het hebben van voldoende vestigingsmogelijkheden voor ondernemingen is belangrijk, echter de ruimte is schaars. In het afgelopen jaar hebben we met regio’s en gemeenten afspraken gemaakt over de programmering van bedrijventerreinen (zowel voor nieuw als intensivering bestaand), binnen het Kader voor Regionale Programmering (vastgesteld door PS). We streven daarbij in de komende 10-15 jaar naar het equivalent van 85 ha. extra ruimte op bestaande bedrijventerreinen door het intensiveren van het ruimtegebruik. Deze afspraken zullen na de zomer 2021 ter informatie aan PS worden gestuurd. Om de opgave op het gebied van intensivering van bestaande bedrijventerrein scherp te krijgen hebben we in 2020 en eerste kwartaal van 2021 de volgende zaken laten onderzoeken:
- De kansrijkheid om te kunnen intensiveren (Stec),
- De creatieve mogelijkheden bij intensivering (PARK),
- De financiële onderbouwing van intensivering (Metafoor).
In twee informatiesessies met de commissie BEM is deze informatie gedeeld en is PS meegenomen in de voorlopige plannen. Hiertoe is het Plan van Aanpak ‘Intensivering en Verduurzaming Bestaande Bedrijventerreinen’ opgesteld door Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU), met als belangrijkste doelstellingen:
- Door intensivering niet alleen te investeren in de economische waarde, maar ook de in de maatschappelijke en ecologische waarde van bedrijventerreinen, waardoor naast de kosten van intensivering ook belangrijke maatschappelijke baten gerealiseerd worden;
- Het aanpakken van onderbenutting, veroudering, oneigenlijk gebruik en ondermijning op bedrijventerreinen;
- Het stimuleren van verduurzaming van werklocaties door het versterken van het vermogen van bedrijven om meer klimaatadaptief, vergroenend, circulair, biodivers, energiebesparend en -opwekkend te zijn;
- Het doorbreken van marktfalen in de markt van bedrijventerreinen, vanwege gebrek aan kennis, veranderde marktomstandigheden en het ontbreken van financiële prikkels;
- Het accommoderen van 20-30% van de behoefte aan extra ruimte voor bedrijventerreinen (ca. 85 ha.) door intensivering.
Met de uitvoering van dit plan:
- Geven we invulling aan de uitwerking van het bedrijventerreinenbeleid, met een regulerend spoor (afspraken uit het Regionaal Programma Wonen-Werken) en een faciliterend spoor (ondersteuning en facilitering van betrokken partijen bij intensivering).
- Ondersteunen we gemeenten en stimuleren we private partijen in de ingewikkelde en langdurige processen van intensivering van bestaande bedrijventerreinen.
- Wordt de extra inzet op intensivering van bestaande bedrijventerreinen vastgelegd in de regionale programmeringsafspraken haalbaar.
- Worden door investeringen in intensivering, andere grote maatschappelijke investeringen voorkomen, zoals in nieuwe bedrijventerreinen, in mobiliteit/infrastructuur, in nabijheid van werkgelegenheid, in tegengaan verrommeling, onveiligheid en ondermijning en in natuurcompensatie. De investeringen die voorkomen worden zijn niet allemaal te kapitaliseren.
- Komt op de huidige werkwijze van uitvoeringsorganisatie OMU (facilitator, financier en investeerder) veel meer nadruk te liggen op strategische aankopen en regie op schuifruimte.